Wyszukiwarka
wieprzowina z ananasem i curry
- 700 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w kostkę
- 1 mała czerwona papryka pokrojona w wąskie paski
- 1 mała zielona papryka pokrojona w wąskie paski
- 1 duża cebula drobno posiekana
- mała puszka krojonych ananasów (zachować syrop)
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki pasty curry
- posiekana pietruszka
- oliwa z oliwek
- W żeliwnym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć wieprzowinę przez kilka minut
- Dodać cebulę i paprykę. Smażyć na silnym ogniu jeszcze przez 5 minut
- Dodać curry i makę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
- Dodać ananasa razem z syropem. Smażyć jeszcze przez 5 minut na średnim ogniu ciągle mieszając
- Przełożyć do żeliwnych mini rondelków, posypać pietruszką i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 ºC przez 10 minut
- Podawać z ryżem